De vlag hangt uit. De deur staat open. Lilia Gabo verwelkomt haar gasten allerhartelijkst. Een ieder die het kleine trapje van het huisje op de muur beklimt, naast het Daendelspoortje in een hoekje van het Tinneplein, ervaart onmiskenbaar de Russische gastvrijheid van de geboren Sint Petersburgse.
“Toen nog Leningrad”, vertelt de inmiddels 83-jarige kunstenares, die de Russische stad verruilde voor het Hollandse Hattem. “Klein maar warm. Volslagen anders dan de stadse hectiek waarin ik ben opgegroeid. Al hadden ook wij, net als veel Russen, een datsja, een klein bescheiden huisje op het platteland. We konden er spelen en ravotten. Mijn moeder verbouwde er groente. Het was er heerlijk. De stad vond ik prachtig. Sint Petersburg is een enorme rijke stad wat kunst en architectuur betreft. De stad omarmde je.”
Lilia groeide op in twee werelden. “Ik teken al vanaf mijn derde en ben na de middelbare school architectuur gaan studeren, een betere basis dan de kunst. Kunstenaars leiden veelal een onzeker bestaan. Als architect kun je een betere boterham verdienen, aldus mijn ouders.” Vanuit het kleine rode kastje komt een indrukwekkend boek tevoorschijn. Een boek rond het werk van Naum Gabo, het pseudoniem van Naum Neemia Pevsner die als kunstenaar de achternaam van zijn grootmoeder aannam.
Het Ding
“Familie¨, vervolgt Lilia. “Het maakt me trots. Hij creëerde onder meer een indrukwekkend kunstwerk ter gelegenheid van de opening van de Rotterdamse Bijenkorf in 1956. Een werk zonder titel waarmee hij de herbouw van de stad na de oorlog wilde vieren. In de volksmond ‘Het Ding’ of ‘de gesteriliseerde bloem’ genoemd.” Lilia ontwierp in dezelfde stad de Russisch Orhodoxe Kerk. De eerste in ons land. “Een prachtige opdracht en een enorme eer

Ik luister geboeid naar Lilia’s verhaal. Haar kunstwerken staan verspreid door het kleine huisje. Van sprekende aquarellen tot olieverf, acryl, grafiek en iconen. Gabo beheerst vrijwel alle facetten van de kunst. “Ik kan het niet laten. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet teken of schilder. Het huisje op de muur is een heerlijke uitnodigende plek.”
Nieuwsgierigheid
Een huisje dat de nieuwsgierigheid prikkelt, evenals het veelzijdige werk van ‘de bewoner’. Wie er niet bij stil staat loopt het huisje zo voorbij, stoppen loont de moeite. Meer dan dat. Stap binnen en dompel je onder in de rijke kleuren. Stadse stillevens, Hattemer monumenten en doorkijkjes, de steden Zwolle en Amsterdam, Van Gogh, kleine schetsen, portretten, en werken met een overduidelijke knipoog naar Lilia’s oorsprong. Je raakt niet uitgekeken.”
Lilia vertelt gepassioneerd met een overduidelijke Russische tongval. We toasten op het goede, naar Russisch gebruik.
Openingstijden
Het atelier van Lilia Gabo in het ‘huisje op de muur ‘is geopend als de vlag hangt en de deur wijd open staat: van woensdag tot en met zaterdag, doorgaans van 14.00 tot 17.00 uur en op afspraak (038–4446448). Soms is Lilia iets later. Kunstenaars mogen dat.